Restauracja SMACZNEGO – Maciek Fabisiak

Co jest miarą kulinarnego sukcesu?   1000 lajków pod postem na Fb? Rozpoznawalność w mediach ? A może to, że po dwóch godzinach od rozpoczęcia wydawania lunchu nie ma już zupy i głównego dania, a sala „zmieniła” się  trzy razy? Miny gości nad talerzami – pełne uwielbienia – mówią wszystko…..                                                                                                                                                    Czy spodziewał się, że decyzja podjęta w wieku 12 lat okaże się wiążąca i „dorosła”? Złamana ręka mamy spowodowała zainteresowanie kuchnią. Naturalną konsekwencją rozbudzonej pasji była szkoła gastronomiczna w Płocku. Po jej ukończeniu nowo mianowany czeladnik kucharstwa poszedł za ciosem i w wieku 18 lat złożył pierwsze C.V. do j warszawskiej restauracji „Valencia”. Pracował tam krótko, ale to był PRZEŁOM w jego życiu.  Poznał kuchnię hiszpańską – prawdziwa sola, kalmary, krewetki, paella – takie klimaty. Szukał dalej, chciał się rozwijać – aplikował do renomowanej restauracji „99”, wielokrotnie nagradzanej za najlepszą kuchnię międzynarodową. Dostał się. Na stanowisku kucharza poznawał tajniki kuchni amerykańskiej, śródziemnomorskiej –  tutaj usmażył swojego pierwszego tuńczyka. Nauczył się „rzetelnego” rzemiosła i trudnej sztuki wykorzystywania produktu w 100%. Przepracował owocnie 7 lat; właśnie tam poznał swojego pierwszego guru – Ernesta Jagodzińskiego, który zaszczepił go fascynacją orientem, kuchnią fuzion – nauczył niestandardowego łączenia produktów, mieszania i komponowania składników, wykorzystania różnych tekstur. Chcąc się nieustannie rozwijać, jeszcze kilkakrotnie zmieniał miejsca pracy. Już jako 26 – latek, poczuł się na tyle „mocny”, że razem ze swoim guru otworzył w Poznaniu restaurację „Cucina, zostając zastępcą Szefa Kuchni.

Nie spoczął na laurach; ciągle chciał więcej i więcej. Postawił sobie jasny cel: zostać Szefem Kuchni przed 30 – stką! I został nim, mając 28 lat; w restauracji  „Delicja Polska” zaproponował kuchnię autorską, w oparciu o polskie produkty. Podawał wyszukane dania w nowej, bardziej nowoczesnej odsłonie. To był również czas prestiżowych sukcesów; szefując, zdobył dwie czapki renomowanego „żółtego przewodnika” Gault&Millau Polska. I bardzo intensywny okres wyjazdów zagranicznych oraz terminowania w 5 -cio gwiazdkowych restauracjach na całym świecie.                                                                                                                                                                 2017 rok. Co teraz robi Maciek Fabisiak? Przeniósł się do Rzeszowa, bo z Podkarpacia pochodzi jego małżonka, Natalia. Całym sercem dzielnie wspiera męża w nowym przedsięwzięciu, w które włożyli wszystkie swoje oszczędności. Maciek jest  właścicielem i jednocześnie Szefem Kuchni restauracji „Smacznego” – jest to bezsprzecznie jedna z najlepszych restauracji w tym mieście. Jestem  absolutnie przekonana, że dania serwowane przez Maćka Fabisiaka zachwycą najwybredniejszych smakoszy….

Chociaż SMACZNEGO istnieje zaledwie pół roku, to ma rzesze zadowolonych gości.

Dla absolutnego misterium sztuki kulinarnej – w wykonaniu Maćka oczywiście, począwszy od lemoniady, a skończywszy na deserze – są gotowi przyjeżdżać z drugiego końca miasta. Każde danie jest dopracowane w najmniejszym szczególiku; na talerzu nie ma nic przypadkowego, a dobór każdego składnika jest starannie przemyślany. Pan Maciek osobiście kupuje warzywa u lokalnych, sprawdzonych rolników, stawia na sezonowość. Kieruje się zasadą, pod którą i ja podpisuję się obiema rękami: „Po co kombinować i sprowadzać coś z daleka, mając na miejscu takie pyszności i bogactwo lokalnych warzyw i produktów. W prostocie jest klasa i niekwestionowany dobry smak”. Stoi też na stanowisku, że jeżeli klient zamawia mięsiwo, to wymaga (i płaci) przede wszystkim słusznej jego porcji, a nie towarzyszących dodatków. To ono jest gwiazdą na talerzu, którą nic nie powinno przyćmić. I tę filozofię widać na serwowanych półmiskach.

I właśnie dlatego efekt końcowy jest doskonały, a smak potraw –  z a c h w y c a j ą c y!

PS.  Restauracja Smacznego urządza 3 – daniowe kolacje degustacyjne ( z kieliszkiem wina), w bardzo atrakcyjnej cenie 69 zł. Można sprawić komuś wyjątkową radość celebrowania i smakowania wyśmienitych potraw; zapraszając na nią, bądź darując specjalny voucher. Szczegóły na Fb.

tekst,  Anna Drajewicz

 

 

Poznaj także: